Blog

Madre non mi far Monaca

Músiques i autores del barroc


El meu primer concert de l'any 2021 va ser l'estrena del concert teatralitzat "Madre non mi far Monaca": un recorregut per obres dels segles XVII i XVIII interpretades amb criteris històrics, a càrrec del grup emergent All'Aura, acompanyada per la veu d'en Daniel Morales, l'orgue positiu d'en Joan Castillo i el disseny de llums i projeccions d'en Daniel Miracle (NeoKinok Experimental TV).

A Vilobí d'Onyar (la Selva) el dissabte 2 de gener a les sis de la tarda.

Vídeo promocional del projecte

Madre Non mi far Monaca - músiques i autores del barroc - Ensemble All'Aura
Olga Miracle, soprano - Daniel Morales, baríton - Joan Castillo, orgue
Daniel Miracle (NeoKinok Experimental TV), llums i visuals

L'estrena del concert teatralitzat va tenir lloc el dia 2 de gener de 2021 a l'església de Sant Esteve -temple amb una magnífica acústica!- que va acollir l'espectacle, gràcies a l'entitat organitzadora: Joventuts Musicals de Vilobí d'Onyar i la col.laboració de l'Ajuntament del municipi. Agraïm especialment la tasca de la Maria Dolors Guillamí i d'en Josep Pujol per promoure i potenciar l'activitat musical i artística de la localitat.

‘Madre non mi far Monaca’ va ser una tonada molt coneguda a diversos llocs d’Europa (se’n coneixen versions en italià, alemany, francès i anglès). Tot i que en algunes versions el text varia, en moltes expressa la tristor d’una noia que es veu abocada a ser allò que no vol. Segurament aquest fos el sentiment de moltes dones de l’època que no van poder realitzar el seus anhels. En aquest recorregut per la música del XVII i començament del XVIII ens trobarem amb un seguit de dones que, contravenint els hàbits de l’època, es van dedicar a la música, algunes d’elles des de la seva posició de religioses -no sabem si per voluntat pròpia...-, com Isabella Leonarda (de la qual aquest any es celebren els 400 anys del seu naixement) o Caterina Assandra; d’altres, excepcionals pel seu temps, van seguir camins essencialment transitats per homes: en són destacats exemples Barbara Strozzi i Élisabeth Jacquet de La Guerre.

Les obres seleccionades per aquest concert, alhora que ens permeten conèixer aquestes autores i intèrprets extraordinàries, també ens ofereixen una panoràmica de la música del seu temps. Aquí la figura de Girolamo Frescobaldi va ser cabdal, juntament amb la de Claudio Monteverdi: els grans mestres que van influenciar tota la composició musical venidora. Pel que fa a Frescobaldi, si bé sovint se’l relaciona més amb la música instrumental -especialment per a tecla-, la seva música vocal, editada en dos llibres sota el títol ‘Arie musicali per cantarsi, és mereixedora de ser de pública rellevància.

És justament Frescobaldi l'autor que compon unes variacions sobre el tema popular ‘Madre non mi far Monaca’, obra que ens ha inspirat tant el títol del concert com el punt de partida per difondre l’obra de les grans compositores del barroc.


(c) Copyright del text: All'Aura-Olga Miracle.

15-01-2021 | 2464 lectures

Comentaris

Articles recents més llegits

Dones Compositores

Cicle d'Orgue Sant Vicenç de Sarrià

El proppassat 13 de febrer vàrem fer el concert dedicat a compositores femenines de la història, dins el III Cicle d'Orgue de Sant Vicenç de Sarrià, que recordarem amb forta emoció.
17-02-2022 | 2635 lectures

Violetes i altres flors

150è aniversari de Joan Lamote de Grignon

Ahir 8 de maig de 2022 vàrem fer l'esperat concert d'homenatge a Joan Lamote de Grignon amb motiu del seu 150è aniversari.
10-05-2022 | 2430 lectures

Concert al Palau de la Música

Glòria de Vivaldi

Ahir, diumenge 13 de març de 2022, concert memorable al Palau de la Música Catalana.
14-03-2022 | 2334 lectures

Madre non mi far monaca a Igualada

Festival Espurnes Barroques, 6 de juny 2022

Recordaré amb estima el concert d'abans d'ahir al magnificent convent de Sant Agustí d'Igualada, en el marc del gran festival Espurnes Barroques: orgue, espineta i les nostres veus entre pedres, columnes i capitells, i la música de Frescobaldi i de les compositores Leonarda, Assandra, Strozzi, van protagonitzar una vetllada plena d'enCant.
08-06-2022 | 2326 lectures

Madre non mi far Monaca - Dia de la Dona

Ensemble All'Aura

Concert de l'Ensemble All'Aura de divendres 4 de març, en commemoració del Dia de la Dona, i dedicat a les compositores dels segles XVII i XVIII.
08-03-2022 | 2253 lectures