Blog

Madre non mi far Monaca

Músiques i autores del barroc


El meu primer concert de l'any 2021 va ser l'estrena del concert teatralitzat "Madre non mi far Monaca": un recorregut per obres dels segles XVII i XVIII interpretades amb criteris històrics, a càrrec del grup emergent All'Aura, acompanyada per la veu d'en Daniel Morales, l'orgue positiu d'en Joan Castillo i el disseny de llums i projeccions d'en Daniel Miracle (NeoKinok Experimental TV).

A Vilobí d'Onyar (la Selva) el dissabte 2 de gener a les sis de la tarda.

Vídeo promocional del projecte

Madre Non mi far Monaca - músiques i autores del barroc - Ensemble All'Aura
Olga Miracle, soprano - Daniel Morales, baríton - Joan Castillo, orgue
Daniel Miracle (NeoKinok Experimental TV), llums i visuals

L'estrena del concert teatralitzat va tenir lloc el dia 2 de gener de 2021 a l'església de Sant Esteve -temple amb una magnífica acústica!- que va acollir l'espectacle, gràcies a l'entitat organitzadora: Joventuts Musicals de Vilobí d'Onyar i la col.laboració de l'Ajuntament del municipi. Agraïm especialment la tasca de la Maria Dolors Guillamí i d'en Josep Pujol per promoure i potenciar l'activitat musical i artística de la localitat.

‘Madre non mi far Monaca’ va ser una tonada molt coneguda a diversos llocs d’Europa (se’n coneixen versions en italià, alemany, francès i anglès). Tot i que en algunes versions el text varia, en moltes expressa la tristor d’una noia que es veu abocada a ser allò que no vol. Segurament aquest fos el sentiment de moltes dones de l’època que no van poder realitzar el seus anhels. En aquest recorregut per la música del XVII i començament del XVIII ens trobarem amb un seguit de dones que, contravenint els hàbits de l’època, es van dedicar a la música, algunes d’elles des de la seva posició de religioses -no sabem si per voluntat pròpia...-, com Isabella Leonarda (de la qual aquest any es celebren els 400 anys del seu naixement) o Caterina Assandra; d’altres, excepcionals pel seu temps, van seguir camins essencialment transitats per homes: en són destacats exemples Barbara Strozzi i Élisabeth Jacquet de La Guerre.

Les obres seleccionades per aquest concert, alhora que ens permeten conèixer aquestes autores i intèrprets extraordinàries, també ens ofereixen una panoràmica de la música del seu temps. Aquí la figura de Girolamo Frescobaldi va ser cabdal, juntament amb la de Claudio Monteverdi: els grans mestres que van influenciar tota la composició musical venidora. Pel que fa a Frescobaldi, si bé sovint se’l relaciona més amb la música instrumental -especialment per a tecla-, la seva música vocal, editada en dos llibres sota el títol ‘Arie musicali per cantarsi, és mereixedora de ser de pública rellevància.

És justament Frescobaldi l'autor que compon unes variacions sobre el tema popular ‘Madre non mi far Monaca’, obra que ens ha inspirat tant el títol del concert com el punt de partida per difondre l’obra de les grans compositores del barroc.


(c) Copyright del text: All'Aura-Olga Miracle.

15-01-2021 | 1577 lectures

Comentaris

Publica el teu comentari

Nom a mostrar:
Email:
Comentari:
Accepto les condicions d'ús

Articles recents més llegits

Concert inaugural del 'Festival a Granera'

Alla Viola: La cançó italiana del 1500. 12 de juny de 2021

El duet Alla Viola, fundat el 2010, format per Olga Miracle i Xavier Domínguez, es dedica a la recerca i interpretació amb criteris històrics de la cançó renaixentista italiana, francesa i anglesa. El propassat 12 de juny de 2021, el duet va inaugurar el Festival a Granera - Viu la música al Parc, on va interpretar: Frottola-la cançó italiana del 1500. ...
16-06-2021 | 2444 lectures | 1 comentari

El to d'aquest terreny

Concert de Lied clàssic i Lied català

El to d’aquest terreny ha tornat a Barcelona: el nostre recorregut de Lied clàssic i Lied català, avui dimarts 19 de gener ha quedat tenyit del to dels quadres i escultures del preciós i exuberant Saló de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.
19-01-2021 | 1790 lectures | 1 comentari

Acte de lliurament dels premis 'Enric Garriga Trullols'

II concurs de relats breus en occità, 2021

Fotografia d'ahir divendres 21 de maig, en la celebració del lliurament de premis del "II Concors de racontes brèus en occitan Enric Garriga Trullols" al Palau Marc de Barcelona (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya).
22-05-2021 | 1611 lectures

Madre non mi far Monaca

Músiques i autores del barroc

El meu primer concert de l'any 2021 va ser l'estrena del concert teatralitzat "Madre non mi far Monaca": un recorregut per obres dels segles XVII i XVIII interpretades amb criteris històrics, a càrrec del grup emergent All'Aura, acompanyada per la veu d'en Daniel Morales, l'orgue positiu d'en Joan Castillo i el disseny de llums i projeccions d'en Daniel Miracle (NeoKinok Experimental TV). ...
15-01-2021 | 1578 lectures

Rèquiem de Mozart

Els dies 3 i 4 de juliol de 2021 vaig cantar novament una de les obres simfònico-corals més emblemàtiques de la història de la música: el Rèquiem de Mozart.
26-07-2021 | 1484 lectures