Blog

Cicle CLÀSSICA

"El to d'aquest terreny" a Malgrat de Mar


(Fotografia de Josep Comas)

 

Recital de Lied català "El to d'aquest terreny"

14 de maig de 2023 - Auditori de Ca l'Arnau, Malgrat de Mar

Olga Miracle, soprano i Maria Neus Devesa, piano

 

La Torre de Ca l'Arnau de Malgrat de Mar és una casa senyorial i emblemàtica del municipi, d'estil modernista i dissenyada per l'arquitecte badaloní Joan Amigó. La seva construcció data del 1914, que és, precisament!, l'any que s'acabaven d'editar les dotze "Violetes" o "Cançons de primavera" (1910-1914) del compositor Joan Lamote de Grignon, i que formen el compendi de cançons per a cant i piano, amb el qual estem basant els nostres concerts de Lied català sota el títol "El to d'aquest terreny", juntament amb obres d'Eduard Toldrà.

Malgrat de Mar, el darrer i fronterer poble del Marseme per la banda nord, ha estat la darrera estació on s'ha aturat el concert viatger, que ja ha gaudit d'un bon recorregut pel Maresme i per altres comarques catalanes, incloent les ciutats de Barcelona i Girona.

El dia 14 de maig de 2023 serà una data a recordar, atès que va ser el dia del concert inaugural del primer Cicle "Clàssica" a Malgtrat de Mar. Fou doncs un honor haver-lo encetat amb la música dels nostres compositors i la poesia dels nostres poetes, tot unint l'acollidor espai modernista a l'època de les cançons interpretades.

La sala era ben plena i respirava atenció i caliu; els aplaudiments varen ser molt efusius, espontanis i aclaparadors, que sovint s'interposaven a les darreres notes de les codes del piano, donada l'efusivitat i immediatesa emotiva dels oients. Es va establir una forta comunicació entre les intèrprets i el públic que va fer molt amena la vetllada; amb tot, penso fermament que la poesia i la música del recital ens varen menar a assaborir i comprendre, des de la pròpia essència i les nostres arrels culturals, la cançó catalana de concert del modernisme i noucentisme, amb profunditat.

Durant dos caps de setmana més, els concerts seguiran i es podran escoltar els duets formats per Yoko Suzuki i Biel Garriga, i Ala Voronkova i Guerassin Voronkov. El nou cicle té la voluntat de recolzar la música de cambra de qualitat.

Agraïda a l'Associació Contrapunt, concretament a la Maria Carretero i en Jordi Bayarri. I a la Mercè Guixot per la inicitaiva i tota la seva il·lusió.

Agraïments també al fotògraf Josep Comas pel reportatge fotogràfic de l'esdeveniment.

 

(c) Text del blog "Cròniques de concerts". Olga Guerrero Miracle, 16 de maig de 2023.

16-05-2023 | 1720 lectures

Comentaris

David Craven
16-05-2023 19:54
Felicitats olga per recuperar les cançons del modernisme català, en aquest cas de joan lamote de grignon, en un espai tan apropiat i també històric !

Publica el teu comentari

Nom a mostrar:
Email:
Comentari:
Accepto les condicions d'ús

Articles recents més llegits

Dones Compositores

Cicle d'Orgue Sant Vicenç de Sarrià

El proppassat 13 de febrer vàrem fer el concert dedicat a compositores femenines de la història, dins el III Cicle d'Orgue de Sant Vicenç de Sarrià, que recordarem amb forta emoció.
17-02-2022 | 2772 lectures

Violetes i altres flors

150è aniversari de Joan Lamote de Grignon

Ahir 8 de maig de 2022 vàrem fer l'esperat concert d'homenatge a Joan Lamote de Grignon amb motiu del seu 150è aniversari.
10-05-2022 | 2530 lectures

Madre non mi far monaca a Igualada

Festival Espurnes Barroques, 6 de juny 2022

Recordaré amb estima el concert d'abans d'ahir al magnificent convent de Sant Agustí d'Igualada, en el marc del gran festival Espurnes Barroques: orgue, espineta i les nostres veus entre pedres, columnes i capitells, i la música de Frescobaldi i de les compositores Leonarda, Assandra, Strozzi, van protagonitzar una vetllada plena d'enCant.
08-06-2022 | 2463 lectures

Concert al Palau de la Música

Glòria de Vivaldi

Ahir, diumenge 13 de març de 2022, concert memorable al Palau de la Música Catalana.
14-03-2022 | 2455 lectures

Madre non mi far Monaca - Dia de la Dona

Ensemble All'Aura

Concert de l'Ensemble All'Aura de divendres 4 de març, en commemoració del Dia de la Dona, i dedicat a les compositores dels segles XVII i XVIII.
08-03-2022 | 2371 lectures