Blog

Violetes i altres flors

150è aniversari de Joan Lamote de Grignon


Ahir 8 de maig de 2022 vàrem fer l'esperat concert d'homenatge a Joan Lamote de Grignon amb motiu del seu 150è aniversari.

Amb el títol "Violetes i altres flors" la pianista Maria-Neus Devesa i jo mateixa vàrem oferir un recital de lied amb set de les dotze "Violetes" publicades entre 1904 i 1910, altrament anomenades "Cançons de primavera" sobre poesies d'Apel·les Mestres, basant-nos en l'edició original d'aquests exquisits lieder, que van ser ben acompanyats d' "altres flors", és a dir, altres cançons, del mateix compositor: "L'Àngel de la son" i la "Cançó de Maria" de l'oratori La nit de Nadal.

En David Craven-Bartle Lamote de Grignon, besnét del compositor i gran coneixedor de la seva vida, obra i llegat, va presentar el concert. Hi varen assisitir els seus tres germans, tots fills de la néta del compositor, i els rebesnéts, és a dir, fins a la cinquena generació. Emocionats i entusiasmats en un concert dedicat íntegrament al lied del besavi Lamote, i el primer de l'any en commemoració d'un aniversari tan assenyalat.

En acabar, els llarguíssims aplaudiments i excelsos comentaris ho varen dir tot.

L'Elisabet, la besnéta gran, em va dir que havia sentit aquestes recordades cançons - les hi cantava la seva mare-, mai abans tan ben interpretades. En Jordi, el gran, ens va elogiar la tècnica i depurat estil. I en David, que és qui custodia tot l'arxiu i llegat del compositor, que per primera vegada escoltava l'obra del seu avantpassat en un format que ell sempre havia volgut, a mode d'integral. I elogis i més elogis dels seus altres germans, cunyats, familiars i amics, de la interpretació al piano de la Maria Neus i de tots els elements que van completar el recital.

Acabat el concert, ens vam retrobar novament tots a la cafeteria propera, i amb la germana petita, també filòloga, vaig tenir una interessant conversa sobre el català prenormatiu dels poemes d'Apel·les Mestres. El cert és que el treball d'aquest repertori s'ha fet amb molt molta cura, rigor i sobretot, hi hem dedicat molt de temps.

I sense oblidar la "casualitat de l'amic" Josep!, més que encertada casualitat de la vida -aquelles coses que passen-, que en explicar-li, també casualment, el meu interès professional per la interpretació dels grans músics Lamote -el pare i fill Joan i Ricard- va fer que en David Craven i jo ens coneguéssim personalment. Sí, tot va succeir gràcies a un bon "amic".

Vaig tenir la sort de trobar-me un bon dia a casa d'en David, en companyia novament de l'amic Josep, mirant i remenant partitures antigues, cartes, manuscrits i un assortit de fonts documentals dels avis i besavis de la família. I allí, al faristol del piano de paret centenari, les "Engrunes" de Lamote, el bonic compendi d'estudis per a piano (que havia estudiat de petita), van sonar aquell dissabte tardorenc a la tarda, juntament amb el cant del lied "Nupcial" i més fragments de cançons, violetes i altres flors.

 

10-05-2022 | 2429 lectures

Comentaris

Publica el teu comentari

Nom a mostrar:
Email:
Comentari:
Accepto les condicions d'ús

Articles recents més llegits

Dones Compositores

Cicle d'Orgue Sant Vicenç de Sarrià

El proppassat 13 de febrer vàrem fer el concert dedicat a compositores femenines de la història, dins el III Cicle d'Orgue de Sant Vicenç de Sarrià, que recordarem amb forta emoció.
17-02-2022 | 2634 lectures

Violetes i altres flors

150è aniversari de Joan Lamote de Grignon

Ahir 8 de maig de 2022 vàrem fer l'esperat concert d'homenatge a Joan Lamote de Grignon amb motiu del seu 150è aniversari.
10-05-2022 | 2430 lectures

Concert al Palau de la Música

Glòria de Vivaldi

Ahir, diumenge 13 de març de 2022, concert memorable al Palau de la Música Catalana.
14-03-2022 | 2333 lectures

Madre non mi far monaca a Igualada

Festival Espurnes Barroques, 6 de juny 2022

Recordaré amb estima el concert d'abans d'ahir al magnificent convent de Sant Agustí d'Igualada, en el marc del gran festival Espurnes Barroques: orgue, espineta i les nostres veus entre pedres, columnes i capitells, i la música de Frescobaldi i de les compositores Leonarda, Assandra, Strozzi, van protagonitzar una vetllada plena d'enCant.
08-06-2022 | 2326 lectures

Madre non mi far Monaca - Dia de la Dona

Ensemble All'Aura

Concert de l'Ensemble All'Aura de divendres 4 de març, en commemoració del Dia de la Dona, i dedicat a les compositores dels segles XVII i XVIII.
08-03-2022 | 2253 lectures