Blog

Concert inaugural del 'Festival a Granera'

Alla Viola: La cançó italiana del 1500. 12 de juny de 2021


© Olga Miracle:
La Marchesa Isabella d'Este de Màntua i el músic de cort Bartolomeo Tromboncino, amb els seus homòlegs Olga Miracle i Xavier Domínguez, van voler venir al segle XXI i passar per Catalunya per inaugurar el Festival a Granera d'enguany en aquesta població del Moianès. El concert es va fer a la Font de la Torra, un indret on encara no s'havia programat mai abans cap concert.

Després d'un any amb dificultats per programar concerts, Granera va poder encetar finalment el seu Festival de 'llocs emblemàtics de la localitat' i va ser un goig per la Marchesa Isabella, arribada de cinc-cents anys enrere, poder-hi cantar les seves frottole preferides acompanyades pel llaüt i la guitarra renaixentista del seu propi músic de cort, un dels més reconeguts de la cortesia del Nord d'Itàlia del segle XVI. La Marchesa va incorporar a les últimes cançons un instrument de percussió històric, el tamburello, construït i vingut també d'Itàlia.

Per a interpretar la frottola, el cant, a mig camí entre el recitar, la declamació i la justa entonació de línies melodies intenses i expressives, requereix solidesa en la tècnica vocal i coneixement de la llengua italiana, perquè cada paraula té una intenció musical concreta i es podria començar a parlar de "retòrica musical", tot i que aquest terme i recurs musical esdevindrà més consolidat en el barroc. Per la part de l'instrument de corda polsada, la música del 1500 necessita un coneixement profund de la polifonia per a poder ressaltar cada una de les veus de l'acompanyament, amb virtuosisme interpretatiu i acurada compenetració amb la veu cantada. En termes específicament musicals, es tracta d'una música "horitzontal", on cada línia melòdica té el seu protagonisme, i no "vertical", tal com es concebrà l'harmonia en moltes categories musicals d'èpoques posteriors.

L'aire fresc, la flaire dels pins, l'ambient distès en un indret natural i serè del paratge de la Font de la Torra, van transportar-nos a públic i intèrprets a un temps passat, a l'escolta d'una música antiga, complexa i delicada, culta i enganyosament popular, amb riquesa contrapuntística i un amable però palès rigor acadèmic, totes elles, característiques de la cançó italiana escrita al voltant del 1500.

El concert de dissabte va ser molt bonic. Moltes gràcies a Joventuts Musicals de Moià i l'Ajuntament de Granera per tirar endavant la programació, i concretament a la Nona Arola, per la seva implicació i organització, les fotografies de la Mia, l'atenció de l'alcalde i l'entrega del públic. Sense tenir-ne una expectativa prèvia concreta, finalment l'entorn va ser molt adient i ens va acollir a la música i a les persones.


A continuació el text que s'ha emprat per descriure i difondre el concert
© del text: Olga Miracle

A la Itàlia del segle XVI l'instrument predilecte per a acompanyar la veu cantada fou el llaüt, en nomenclatura antiga la “viola”. Baldassare Castiglione, en el seu llibre Il Cortigiano (Venècia, 1528), fa una bonica descripció del cantare alla viola:
"...ma ancor molto piú bello il cantare alla viola perché tutta la dolcezza consiste quasi in un canto solo (...). Ma sopra tutto parmi gratissimo il cantare alla viola per recitare; il che tanto di venustà ed efficacia aggiunge alle parole, che è gran maraviglia”.
“... és encara més bell saber cantar amb el llaüt, car tota la dolçor consisteix en un cant sol (...). Però per damunt de tot m’és ben agradable cantar amb acompanyament de llaüt per recitar, la qual cosa afegeix tanta gràcia i eficàcia a les paraules, que és una gran meravella".

El cant “alla viola” responia a la forma de frottola i predominà a Itàlia com a precursora del madrigal, durant el darrer quart del segle XV i començament del segle XVI. Els temes de les frottole solien ser de caire amorós, eròtic o satíric. Es tractava d’una música culta i, al seu torn, ambivalentment popular, i que tingué una difusió important, deguda en gran mesura a l’impressor venecià Ottaviano Petrucci, que en publicà deu col·leccions. Sortosament se’n conserven nou que abasten un total de gairebé sis-centes peces d’una trentena de compositors italians diferents, dels quals els més destacats i cèlebres són: Marchetto Cara (1465-1525) i Bartolomeo Tromboncino (ca. 1470-1535).

El duet Alla Viola recrearà en aquest concert la pràctica interpretativa de la cançó acompanyada amb llaüt a les corts del nord d’Itàlia de l’època: Màntua, Ferrara i Urbino. Amb un concert “comentat” el duet farà conèixer les primeres mostres de cançó renaixentista italiana; a la bellesa del cant i la poesia en llengua vernacla s’hi afegiran explicacions dels aspectes organològics del llaüt i la guitarra renaixentista, tot descrivint les seves característiques, cordatge, afinació i tablatura, juntament amb la descripció del context històric i cultural al voltant d’una rica i sensual forma musical, que fou ben estesa i popular al seu temps: la frottola.

PROGRAMA
 

FROTTOLA
La cançó italiana del 1500

Antonio Caprioli (fl.1500)
Quella bella e biancha mano

Marchetto Cara (ca.1460 - 1525)
O mia cieca e dura sorte
Io non compro più speranza

Bartolomeo Tromboncino (1470 - ca.1535)
Su, su leva, alza le ciglia
Per dolor
Zephyro spira
Poichè volse la mia stella

Adrian Willaert (ca.1490 - 1562)
Vecchie letrose

Anònim  (segle XVI)
Pan de miglio


Enllaços de notícies informatives del concert:

https://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/97931/festival-granera-estrenara-dissabte-amb-concert-musica-italiana-1500

https://asociaciones.jmspain.org/moia/ca/programas/c/5032-alla-viola.html
 

16-06-2021 | 2687 lectures

Comentaris

Xavier Domínguez
29-10-2021 13:22
Va ser un concert magnífic en un entorn màgic. Gràcies a tothom que el va fer possible.

Publica el teu comentari

Nom a mostrar:
Email:
Comentari:
Accepto les condicions d'ús

Articles recents més llegits

Concert inaugural del 'Festival a Granera'

Alla Viola: La cançó italiana del 1500. 12 de juny de 2021

El duet Alla Viola, fundat el 2010, format per Olga Miracle i Xavier Domínguez, es dedica a la recerca i interpretació amb criteris històrics de la cançó renaixentista italiana, francesa i anglesa. El propassat 12 de juny de 2021, el duet va inaugurar el Festival a Granera - Viu la música al Parc, on va interpretar: Frottola-la cançó italiana del 1500. ...
16-06-2021 | 2688 lectures | 1 comentari

El to d'aquest terreny

Concert de Lied clàssic i Lied català

El to d’aquest terreny ha tornat a Barcelona: el nostre recorregut de Lied clàssic i Lied català, avui dimarts 19 de gener ha quedat tenyit del to dels quadres i escultures del preciós i exuberant Saló de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.
19-01-2021 | 1977 lectures | 1 comentari

Acte de lliurament dels premis 'Enric Garriga Trullols'

II concurs de relats breus en occità, 2021

Fotografia d'ahir divendres 21 de maig, en la celebració del lliurament de premis del "II Concors de racontes brèus en occitan Enric Garriga Trullols" al Palau Marc de Barcelona (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya).
22-05-2021 | 1748 lectures

Madre non mi far Monaca

Músiques i autores del barroc

El meu primer concert de l'any 2021 va ser l'estrena del concert teatralitzat "Madre non mi far Monaca": un recorregut per obres dels segles XVII i XVIII interpretades amb criteris històrics, a càrrec del grup emergent All'Aura, acompanyada per la veu d'en Daniel Morales, l'orgue positiu d'en Joan Castillo i el disseny de llums i projeccions d'en Daniel Miracle (NeoKinok Experimental TV). ...
15-01-2021 | 1744 lectures

Rèquiem de Mozart

Els dies 3 i 4 de juliol de 2021 vaig cantar novament una de les obres simfònico-corals més emblemàtiques de la història de la música: el Rèquiem de Mozart.
26-07-2021 | 1658 lectures