Blog

Arie Musicali, concert a Matadepera

Recorregut per la música antiga, des del segle XII al segle XVII


El dia 1 de febrer de 2013 el grup Arie Musicali torna als escenaris amb un recorregut per la música antiga des del segle XII al segle XVII. El programa va incloure cançons de trobadros i trobaritz, cançons del Llibre Vermell de Montserrat, obres del renaixement català i àries del barroc primerenc italià.

Vaig conèixer la Noemí M. Agell i en Jordi Argelaga l'any 1998 en un curs de música antiga a Raimat (Lleida), en el qual vàrem interpretar la bonica òpera de Henry Purcell, The Fairy Queen, juntament amb un bon nombre de professionals i estudiants de la música antiga de llavors. La Noemí i en Jordi formen part d'una generació pionera a Catalunya en el camp de la música antiga i són les persones que em vàrem introduir a mi - juntament amb el destacat professor Romà Escalas-, de ple en el món de la música amb criteris històrics i instruments originals, i amb qui durant els darrers quinze anys hem recorregut concerts, festivals, jornades, seminaris, experiències... a part d'una forta amistat i un amor incondicional per la música antiga i fer música junts.

Feia temps que no realitzàvem una actuació només tots tres -sota el nostre nom de grup fundat el 1999, Arie Musicali- i arrel d'aquest cicle de concerts en benefici de l'assemblea nacional catalana de Matadepera, que lluita pel projecte sobiranista de Catalunya, hem tornat a elaborar un programa que recorre la música des de l'Edat Mitjana al Barroc, amb tota la cura possible per a reproduir-la amb els criteris històrics tan fidedignes com creiem que podia haver "sonat" en el passat.

Sempre és un repte i també un risc fer música antiga "amb criteris" històrics. El concepte estètic i els valors i funcionalitat de la música són tan diversos i canviants en el temps que es fa difícil saber o establir dogmes concrets sobre la seva interpretació, però sí que em permeto d'afirmar que sí és possible de "connectar" amb aquell passat. En aquest sentit, la música parla per ella mateixa i és la mateixa música -la font musical i textual- així com totes les fonts iconogràfiques i documents històrics que la complementen, que ens condueixen cap a una manera d'interpretar-la i a la seva comprensió.

En el concert de divendres passat ens vàrem traslladar tots, músics i públic, a aquelles èpoques; es va establir un nexe i es va respirar una atmosfera de connexió entre uns i altres, només possible amb una reproducció de la música fidel a la seva naturalesa.

És així com una senyora del públic, en acomiadar-se, va ressaltar la naturalitat de la interpretació, i va expressar-ne el seu gaudi tot dient que aquell dia se n'anava a dormir amb una tranquil.litat i pau espiritual que la permetria dormir amb més placidesa.

Els meus agraïments al clavecinista Jordi Reguant per haver-nos convidat a fer el concert i a la Ruth Herrera per la seva tasca de producció.
Fotografies: Ruth Herrera.

02-02-2013 | 14561 lectures

Comentaris

Jordi
08-02-2013 22:58
En nom tots els ANC's_Matadepera i especialment en el meu propi us agraïm moltíssim la vostra magnífica participació en l'acte del passat 1 febrer. Moltíssimes gràcies. Esperem que tots els nostres petits grans de sorra facin una piràmide indestructible de bones intencions.

Publica el teu comentari

Nom a mostrar:
Email:
Comentari:
Accepto les condicions d'ús

Articles recents més llegits

Concert inaugural del 'Festival a Granera'

Alla Viola: La cançó italiana del 1500. 12 de juny de 2021

El duet Alla Viola, fundat el 2010, format per Olga Miracle i Xavier Domínguez, es dedica a la recerca i interpretació amb criteris històrics de la cançó renaixentista italiana, francesa i anglesa. El propassat 12 de juny de 2021, el duet va inaugurar el Festival a Granera - Viu la música al Parc, on va interpretar: Frottola-la cançó italiana del 1500. ...
16-06-2021 | 2042 lectures | 1 comentari

El to d'aquest terreny

Concert de Lied clàssic i Lied català

El to d’aquest terreny ha tornat a Barcelona: el nostre recorregut de Lied clàssic i Lied català, avui dimarts 19 de gener ha quedat tenyit del to dels quadres i escultures del preciós i exuberant Saló de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.
19-01-2021 | 1471 lectures | 1 comentari

Acte de lliurament dels premis 'Enric Garriga Trullols'

II concurs de relats breus en occità, 2021

Fotografia d'ahir divendres 21 de maig, en la celebració del lliurament de premis del "II Concors de racontes brèus en occitan Enric Garriga Trullols" al Palau Marc de Barcelona (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya).
22-05-2021 | 1370 lectures

Madre non mi far Monaca

Músiques i autores del barroc

El meu primer concert de l'any 2021 va ser l'estrena del concert teatralitzat "Madre non mi far Monaca": un recorregut per obres dels segles XVII i XVIII interpretades amb criteris històrics, a càrrec del grup emergent All'Aura, acompanyada per la veu d'en Daniel Morales, l'orgue positiu d'en Joan Castillo i el disseny de llums i projeccions d'en Daniel Miracle (NeoKinok Experimental TV). ...
15-01-2021 | 1349 lectures

Rèquiem de Mozart

Els dies 3 i 4 de juliol de 2021 vaig cantar novament una de les obres simfònico-corals més emblemàtiques de la història de la música: el Rèquiem de Mozart.
26-07-2021 | 1222 lectures