Agenda

El Cant de la Sibil·la 2022

Dissabte 24 de desembre a les 20h

Església de Sant Medir

C/ Constitució 17, Barcelona

 

Sibil·la: Olga Miracle

Cor: Ramon Beltran, Joan Codina, Aurora Miró

Orgue: Jordi Tomás

Llums i visuals: Àlex Solans

(Fotografia: Cant de la Sibil·la 2015, 1a representació a l'Església de Sant Medir)

 

La Sibil.la de Sant Medir 2022

Per vuitè any consecutiu a la parròquia de Sant Medir us oferim El Cant de la Sibil·la, una tradició en la qual cada any s'hi inclouen matisos diferents.

Escoltarem l'obra composta pel pianista i compositor Jordi Tomàs (1975), amb música original sobre els textos medievals del poema de la versió catalana del Cant de la Sibil·la. S'hi intercalaran frases originals en llatí provinents dels primers manuscrits del drama litúrgic dels segles XIII i XIV, juntament amb una ampliació polifònica de l'obra, basada en harmonies medievals. En la composició del Cant de la Sibil·la, en Jordi Tomàs ha volgut fer un treball compositiu arcaïtzant, tot recordant, des de la llibertat creativa que ens dóna el segle XXI, els sons de l’harmonia pretonal.

Aquest Cant de la Sibil·la, que abraça la tradició de molts segles, cada vegada és més novedós: un cant de nova composició i fruit de la creativitat que l'església de Sant Medir sempre ens permet; església, recordem-ho, de mires molt obertes al llarg dels seus cent anys d'història.

A les vuit del vespre de la Nit de Nadal vindrà novament la Sibil·la, ben acompanyada pel seu elenc, per a fer-nos escoltar un any més, a través d'una música nova, el mateix missatge de fa mil anys amb tota la seva força:

El cant i el clam del pronòstic del Judici Final i l'arribada del Messies.

 

Recordem què és i d'on ve el Cant de la Sibil·la:

Al voltant del segle X trobem els primers vestigis del que avui coneixem com "El cant de la Sibil·la". Als maitines de la missa de Nadal era tradició llegir el text conegut com a "Sermo de symbolo", que descrivia les visions dels profetes i s'hi anunciava l'arribada del Messies i el Dia del Judici final. Aquestes lectures, en primera persona, varen adquirir un to cada cop més representatiu fins al punt de convertir-se en una proposta dramàtica dins la litúrgia, i a partir del segle XIII, amb música i elements escenogràfics.

Com que es tractava d'una lectura lligada a creences paganes de l'antiguitat i a la representació teatral que comportava, malauradament els dictàmens del Concili de Trento van eliminar-la de la litúrgia amb la intenció de fer-la desaparèixer. Tot i que en diversos territoris es va mantenir la tradició força anys més, les reformes tridentines van acabar, progressivament, per fer oblidar aquesta pràctica. Cal esmentar un únic lloc on es mantingué la tradició fins als nostres dies, les Illes Balears: principalment per la seva ubicació geogràfica però també per l'estima que allà es professava vers aquesta tradició. Darrerament «El cant de la Sibil·la» ha tingut una revifada important, i podem gaudir de la seva recuperació a moltes catedrals, basíliques i esglésies parroquials arreu de pobles i ciutats dels territoris de parla catalana.

(c) Olga Miracle
 

Tot seguit se celebrarà la Missa del Gall.