Blog

Wagner und Mahler a la Sala Vivit

16 de setembre de 2017


El proppassat 16 de setembre, en Jordi Tomàs i jo vàrem fer el concert "Wagner und Mahler" a la Sala Vivit, per una petita i selecta audiència.

Vàrem interpretar Abendempfindung de Mozart, Morgen de Strauss i els cicles: Wesendonck Lieder de Wagner i Kindertotenlieder de Mahler.

Aquest concert va ser en motiu de la Inauguració del curs 2017-2018 a la Sala Vivit, l'espai, com sempre explico, on "la Música viu".

La tria va ser la d'un repertori de grandíssima densitat i profunditat. Aquest és el repertori que hem treballat darrerament i que ens ha estat encarregat per a un concert privat que posteriorment havíem de fer al Reial Cercle Artístic de Barcelona.

Que bonica que és la cançó Abendempfindung de Mozart! Per començar el concert, la música mozartiana va transmetre placidesa i encant i va captar l'atenció del públic assistent. És una cançó que sembla "naïf", però és plena de sentiment; ens parla de l'arribada del final, el moment en què cau el teló i tot s'acaba per a un mateix, de la incertesa de la mort i de la bellesa que té una sola llàgrima vessada per la pèrdua d'un ésser estimat.

Els Wesendonck Lieder de Wagner, en la versió catalana de Joaquim Pena, transmeten magnificència, bellesa romàntica i retòrica expressiva. Els Kindertotenlieder de Mahler, profunds i tenebrosos, expressen de vegades ràbia, de vegades tristor, i sovint un fort desalè i continguda resignació.

Els amics que hi varen assistir, tots ells amants de la música i el cant, en van gaudir. Després es va parlar de música, d'estètica, de la figura del wagnerià Joaquim Pena, de la música de l'època, del Lied... acompanyats per un deliciós pastí­s que va fer en Jordi Tomàs i una copa de vi dolç.

Agraeixo a en Toni Solé, que ens va fer nombroses fotografies que ens permetran recordar l'esdeveniment i al meu germà Dani, que ho va enregistrar en vídeo per deixar-ne testimoni.24-09-2017 | 5110 lectures

Comentaris

Pep Mita
25-09-2017 07:07
Com quan de petits sortíem d'una peli de pirates i lluitàvem amb espases invisibles al mig del carrer, així en Josep i jo vam tornar a casa, cantant al metro a ple pulmó i sense manies (tranquils! Tan sols amb la nostra veu interior és clar... per sort dels altres passatgers...) La veu humana, quin instrument, oi? Com s'encomana! L'Olga i en Jordi ens van recordar com canta i toca el piano la bona gent: amb passió i honestedat. Si a més ho han treballat força i ho broden, només podem fer que celebrar-ho! Quatre genis exposats quasi a cau d'orella: Mozart, Strauss, un Wagner català de la mà de Joaquim Pena (un descobriment per a mi!) i Mahler amb el seu Kindertotenlieder. Ah! I un quart convidat. Perquè, a veure, qui ha anat a un recital d'aquesta magnitud i proximitat que al final el pianista et regali amb un tros de pastís cuinat per ell? Abendempfindung... La sola llàgrima vessada per la pèrdua d'un amant que canta Mozart, Olga, al cap i a la fi cau per anar a l'oceà. Quin destí millor que aquest? El mar mai no demana passaport a ningú per entrar-hi. Quina tristesa humana es pot acceptar de més bon grat? Gràcies a tots tres. Sí, tres, perquè a en Toni també se li ha d'agrair portar-nos-hi. Fins a una altra, família!
Josep Olivé
26-09-2017 20:24
Magnific concert, amb un repertori exigent i de gran bellesa. Mozart, Strauss, Wagner i Mahler. La materia prima no podia ser millor i només calia posar unes bones mans al teclat i una bona veu. I aixi ha estat, amb un resultat esplèndit i a estones força emocionant. Perque emocionant és sempre és escoltar els Kindertotemlieder, per la seva càrrega de profunditat i els seus colpidors textos. Els apassionats Wesendok lieder de Wagner ens avancen, en el seu tercer lied, el merevellós preludi del tercer acte de Tristan i Isolde. I al començament dues perles: una de Mozart i el conegut lied de Strauss "Morgen", una meravella. I com que tot va esta ben servit, ben tocat i ben cantat doncs un va sortir ben content de la Sala Vivit, tant d'oida com de gust, gràcies això últim a un deliciós pastis. Ja veus, a sobre d'assistir a un preciós concert de franc m'inviten a pastís. Quan és el pròxim?
Toni Solé
27-09-2017 12:41

Segons la filosofia oriental revelem la nostra divinitat interior quan descobrim en nosaltres aquella qualitat que ens fa únics i la compartim. La qualitat divina de l’Olga i en Tomàs és ben clara, transmetre de forma magistral unes obres musicals en tota la seva excel·lència, alimentar l’esperit dels qui tenim la sort de poder viure amb ells aquestes experiències. Una veu, un piano, uns amics, un entorn acollidor, mirant bocabadat al meu voltant com un nen que viu per primera vegada la nit de reis. Un regal darrere l’altre. Durant tot el recital vaig estar sumit en un estat de presència en el qual van quedar deixades de banda les trampes de la ment i només tenia cabuda la percepció pura sense judicis de cap mena. Després de gairebé dues hores vaig pensar: “Ja s’ha acabat?”. El meu temps s’havia aturat... Gràcies, gràcies, gràcies!

Toni Solé
27-09-2017 14:15
Segons la filosofia oriental revelem la nostra divinitat interior quan descobrim en nosaltres aquella qualitat que ens fa únics i la compartim. La qualitat divina de l’Olga i en Jordi és ben clara, transmetre de forma magistral unes obres musicals en tota la seva excel·lència, alimentar l’esperit dels qui tenim la sort de poder viure amb ells aquestes experiències. Una veu, un piano, uns amics, un entorn acollidor, mirant bocabadat al meu voltant com un nen petit que viu per primera vegada la nit de reis. Un regal darrere l’altre. Durant tot el recital vaig estar sumit en un estat de presència en el qual van quedar deixades de banda les trampes de la ment i només tenia cabuda la percepció pura suspenent els judicis de tota mena. Després de gairebé dues hores vaig pensar: “Ja s’ha acabat?”. El meu temps s’havia aturat... Gràcies, gràcies, gràcies...

Articles recents més llegits

Dones Compositores

Cicle d'Orgue Sant Vicenç de Sarrià

El proppassat 13 de febrer vàrem fer el concert dedicat a compositores femenines de la història, dins el III Cicle d'Orgue de Sant Vicenç de Sarrià, que recordarem amb forta emoció.
17-02-2022 | 2652 lectures

Violetes i altres flors

150è aniversari de Joan Lamote de Grignon

Ahir 8 de maig de 2022 vàrem fer l'esperat concert d'homenatge a Joan Lamote de Grignon amb motiu del seu 150è aniversari.
10-05-2022 | 2434 lectures

Concert al Palau de la Música

Glòria de Vivaldi

Ahir, diumenge 13 de març de 2022, concert memorable al Palau de la Música Catalana.
14-03-2022 | 2350 lectures

Madre non mi far monaca a Igualada

Festival Espurnes Barroques, 6 de juny 2022

Recordaré amb estima el concert d'abans d'ahir al magnificent convent de Sant Agustí d'Igualada, en el marc del gran festival Espurnes Barroques: orgue, espineta i les nostres veus entre pedres, columnes i capitells, i la música de Frescobaldi i de les compositores Leonarda, Assandra, Strozzi, van protagonitzar una vetllada plena d'enCant.
08-06-2022 | 2344 lectures

Madre non mi far Monaca - Dia de la Dona

Ensemble All'Aura

Concert de l'Ensemble All'Aura de divendres 4 de març, en commemoració del Dia de la Dona, i dedicat a les compositores dels segles XVII i XVIII.
08-03-2022 | 2271 lectures