Blog

Wagner und Mahler

Concert en memòria de Lucía, 23-09-2017


Ahir dissabte 23 de setembre, dia de la vigília de Nostra Senyora de la Mercè, en Jordi Tomàs i jo vàrem fer un concert privat al Reial Cercle Artístic de Barcelona.

Per encàrrec d'en Carlos, que va perdre la seva filla de 18 anys fa uns mesos, es va organitzar aquest concert de Lied en el seu record.

Ple d'emoció i subtilesa, el concert va esdevenir un dels millors que hem fet després de més de vint anys de treball de Lied i música de cambra plegats.

Vàrem interpretar Abendempfindung de Mozart, Morgen de Strauss i els cicles: Wesendonck Lieder de Wagner i Kindertotenlieder de Mahler.

Com a bis vàrem interpretar de nou Morgen de Strauss, però que va resultar d'un clima divers al del principi del concert; el primer cop va ser interpretat amb més intimitat i introversió, mentre que la segona vegada, va tenir un esperit més somiador.

La tria va ser la d'un repertori de grandíssima densitat i profunditat.

Els Wesendonck Lieder de Wagner, en la versió catalana de Joaquim Pena, transmeten magnificència, bellesa romàntica i retòrica expressiva. Els Kindertotenlieder de Mahler, profunds i tenebrosos, expressen de vegades ràbia, de vegades tristor, i sovint un fort desalè i continguda resignació.

Amb un silenci extrem i permanent durant tot el concert i una connexió constant amb el públic, la música va esdevenir plena de matisos del piano i la veu, i moments d'autèntica estupefacció.

No tinc paraules per descriure la sensació viscuda al concert d'ahir 23 de setembre al Reial Cercle Artístic de Barcelona.

Agraeixo moltíssim a en Pere Albert Balcells la seva recomanació; va ser ell qui ens posà en contacte amb en Carlos per dur a terme el concert de Lied "Wagner und Mahler" d'ahir. Li agraeixo a l'Albert, a més, els seus comentaris i encomiables felicitacions de després del concert: la seva opinió tan positiva sobre el treball realitzat com a duet de cambra, la seva admiració per la meva manera de fer la "messa di voce" i dinàmiques, sobre el coneixement de l'alemany, sobre la conducció de la música per part del piano i la veu, etc.

Agraeixo també el comentari d'una senyora que em digué després del concert: "Tens un fil d'or. La teva veu és un fil d'or".24-09-2017 | 5206 lectures

Comentaris

Josep Olivé
24-09-2017 23:38
Repetició exacte del concert que ens vares donar una setmana abans i al que sortosament hi vaig poder assistir gràcies al meu amic Antoni. Celebro l'èxit obtingut el dia d'ahir, en un concert amb repertori molt exigent i d'altíssima qualitat, i on el cicle de Mahler té un protagonisme colpidor per les circumpstàncies que esmentes. D'altra banda la simple menció de les aportacions i comentaris de Pere Albert Balcells ja denoten que el resultat artístic del recital va ser esplèndit. En pere és un conegut musicòleg del que tinc llibres dedicats a analitzar les obres de Mozart amb Da Ponte i la Flauta Màgica que els he llegit fins l'extenuació de lo valuosos que són.

Articles recents més llegits

Dones Compositores

Cicle d'Orgue Sant Vicenç de Sarrià

El proppassat 13 de febrer vàrem fer el concert dedicat a compositores femenines de la història, dins el III Cicle d'Orgue de Sant Vicenç de Sarrià, que recordarem amb forta emoció.
17-02-2022 | 2772 lectures

Violetes i altres flors

150è aniversari de Joan Lamote de Grignon

Ahir 8 de maig de 2022 vàrem fer l'esperat concert d'homenatge a Joan Lamote de Grignon amb motiu del seu 150è aniversari.
10-05-2022 | 2530 lectures

Madre non mi far monaca a Igualada

Festival Espurnes Barroques, 6 de juny 2022

Recordaré amb estima el concert d'abans d'ahir al magnificent convent de Sant Agustí d'Igualada, en el marc del gran festival Espurnes Barroques: orgue, espineta i les nostres veus entre pedres, columnes i capitells, i la música de Frescobaldi i de les compositores Leonarda, Assandra, Strozzi, van protagonitzar una vetllada plena d'enCant.
08-06-2022 | 2463 lectures

Concert al Palau de la Música

Glòria de Vivaldi

Ahir, diumenge 13 de març de 2022, concert memorable al Palau de la Música Catalana.
14-03-2022 | 2455 lectures

Madre non mi far Monaca - Dia de la Dona

Ensemble All'Aura

Concert de l'Ensemble All'Aura de divendres 4 de març, en commemoració del Dia de la Dona, i dedicat a les compositores dels segles XVII i XVIII.
08-03-2022 | 2371 lectures