La pianista Maria-Neus Devesa, la soprano Olga Miracle i el tenor David Alegret (foto: AMIC).

El divendres 15 de setembre es va celebrar a la Biblioteca de Catalunya un acte d’homenatge al director i compositor Joan Lamote de Grignon (Barcelona, 1872 – 1949), amb motiu del 150è aniversari del seu naixement. L’homenatge va ser en forma de recital de lied i estava organitzat per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i la Biblioteca de Catalunya juntament amb la família del músic.

El recital va comptar amb la interpretació d’uns lieder, és a dir, cançons de concert per a cant i piano de Joan Lamote de Grignon i del seu fill, Ricard Lamote de Grignon, també reconegut compositor, director i professor de la generació posterior.

Les cançons van ser interpretades per la soprano Olga Miracle, el tenor David Alegret i la pianista Maria-Neus Devesa, tots tres especialistes en el gènere lied. Les peces van transportar el públic al món de la música dels mestres Lamote de Grignon, amb unes partitures que enalteixen la poesia d’escriptors com Apel·les Mestres, Josep Maria de Sagarra, Tomàs Garcés o Josep Carner.

Al concert va assistir una nodrida representació del món musical barceloní, que va deixar petita la Sala de Llevant de la Biblioteca de Catalunya.

Reivindicació dels Lamote de Grignon i el lied català

El secretari general de l’AMIC, Josep Ritort, amb la soprano Olga Miracle (foto: AMIC).

El concert va ser presentat per Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya, que va explicar que l’equipament, a més de guardar i conservar les obres d’autors com Joan i Ricard Lamote de Grignon i altres músics, també té les funcions d’acostar-les al poble. “És per aquest motiu que avui celebrem el primer dels seus concerts d’homenatge”, va destacar.

A continuació, Josep Ritort, secretari general de l’AMIC, va apuntar que des de l’associació “tenim i volem tenir una mirada cap al nostre passat, cap a aquelles personalitats del món de la cultura del nostre país que hem de fer conèixer. Amb Lamote de Grignon, tant amb en Joan com amb el seu fill Ricard, aquest país té un gran deute de reconeixement de la seva excelsa obra i la seva tasca social i catalanista. Els catalans tenim la responsabilitat de valorar els nostres artistes, promocionar-los i fer-los estimar, són els veritables ambaixadors del país, i els Lamote de Grignon ho són en majúscules”.

El torn de parlaments va concloure amb David Craven-Bartle Lamote de Grignon, net i besnet dels compositors, que en custodia el llegat musical i documental. “Quan parlem del lied, el primer que pensa un aficionat a la música en general és en un compositor alemany com Schumann o un d’austríac com Schubert. En canvi, pels que hem tingut la sort d’escoltar i gaudir els lieder dels nostres compositors, tant del modernisme i noucentisme com els actuals, el nostre referent sentimental principal, a més dels comentats músics a nivell internacional, és el lied català, que és un gènere amb personalitat pròpia. A Catalunya parlar de lied és parlar d’un gènere clau i identificador dels mestres Joan i Ricard Lamote de Grignon”, va reivindicar Craven-Bartle.

L’interès generat per aquest concert i la perspectiva de la commemoració dels 125 anys del naixement de Ricard Lamote de Grignon el 2024, coincidint amb la commemoració dels 75 anys de la mort de Joan Lamote de Grignon, assegura la continuïtat de les activitats i concerts per recuperar i difondre la rellevància històrica i la gran qualitat de les obres d’aquests dos directors i compositors catalans.

El públic va omplir la Sala Llevant de la Biblioteca de Catalunya (foto: AMIC).