Blog

Concert de Tots Sants 2016

1 de novembre de 2016, Cementiri de Sabadell

Per dotzè any consecutiu, el Cementiri de Sabadell s'omplirà de música clàssica el proper 1 de novembre, dia de Tots Sants, a fi d'acompanyar les nombroses visites de la jornada assenyalada.

Es realitzaran tres concerts: a les 11, 12 i 13 hores dins la capella del cementiri i són oberts al públic, amb entrada lliure. La música en directe serà sonoritzada de manera que es podrà sentir per tot el cementiri, mentre s'interpreta en directe dins el temple ubicat a pocs metres de l'entrada principal.

El grup encarregat de l'actuació és el Trio Sekrets (format per la soprano Olga Miracle, el flautista Joan Codina i el clavecinista/organista Joan Castillo), amb sòlida trajectòria en festivals especialitzats de música antiga i música sacra.

Enguany els concerts presenten obres de diferents èpoques de la història de la música:

11 h, Cantates del barroc
Obres de: A. Vivaldi (1678-1741), A. Campra (1660-1744)
amb instruments històrics

12 h, Singe, Seele, Gott zum Preise
Canta, ànima, a la lloança de Déu
Obres de: G. F. Händel (1685-1759), J. S. Bach (1685-1750)

13 hMúsica sacra dels segles XIX i XX
Obres de: G. Donizetti (1797-1848), F. Martin (1890-1974)

A les 11 h podrem escoltar cantates del barroc. Els instruments històrics: la flauta travessera barroca i el clavecí, acompanyaran la veu amb la interpretació de cantates d'autors francesos i italians. La música de cambra del barroc, i en aquest cas escrita per a soprano, flauta i baix continu, és una música anímica, interior, que ens convida a la reflexió el dia Tots Sants, dia en què volem recordar els nostres difunts i avantpassats.

A les 12 h, el segon concert serà protagonitzat per obres dels dos autors germànics més importants del segle XVIII: Bach i Händel. Es dedicarà una part de la sessió a la música instrumental, amb partites per a flauta sola de Bach. El dia de Tots Sants no hi pot faltar la música de Bach, compositor que va tenir un sentiment de forta nostàlgia per l'hora de la mort com a trànsit cap a la vida perdurable: Vine, dolça mort, exclama en una coneguda cançó en la qual es teixeix una fina sensibilitat per la bellesa sensorial i l'anhel del món invisible obert només a la fe.

En aquest bloc, hi acompanyaran algunes de les àries alemanyes per a veu, flauta i baix continu del seu coetani Händel. Les dites àries de Händel s'emmarquen en el context de l'espiritualitat cristiana germànica: els seus textos són inspirades poesies amb belles metàfores sobre la calma, el repòs i la felicitat de la vida eterna. L'ària que s'ha triat per encapçalar aquest segon concert és Singe, Seele, Gott zum Preise (Canta, Ànima a la lloança de Déu), que explica que només l'ànima resta en contacte amb el més enllà i "canta" per glorificar el Creador.

A les 13 h, per a la tercera i última sessió musical, es canviarà l'afinació del clavecí a fi d'utilitzar l'instrument històric per interpretar obres d'autors de temps posteriors. S'han triat unes delicades cançons sacres del compositor suís Franck Martin, del segle XX, amb harmonies i melodies més modernes, evocadores i suggerents, que contrasten amb la música de les dues sessions anteriors.

Tot un matí de música que ens ajudarà a la pregària i ens acompanyarà en la visita al cementiri, el dia de Tots Sants.

11-10-2016 | 4429 lectures

Comentaris

Articles recents més llegits

Dones Compositores

Cicle d'Orgue Sant Vicenç de Sarrià

El proppassat 13 de febrer vàrem fer el concert dedicat a compositores femenines de la història, dins el III Cicle d'Orgue de Sant Vicenç de Sarrià, que recordarem amb forta emoció.
17-02-2022 | 2772 lectures

Violetes i altres flors

150è aniversari de Joan Lamote de Grignon

Ahir 8 de maig de 2022 vàrem fer l'esperat concert d'homenatge a Joan Lamote de Grignon amb motiu del seu 150è aniversari.
10-05-2022 | 2530 lectures

Madre non mi far monaca a Igualada

Festival Espurnes Barroques, 6 de juny 2022

Recordaré amb estima el concert d'abans d'ahir al magnificent convent de Sant Agustí d'Igualada, en el marc del gran festival Espurnes Barroques: orgue, espineta i les nostres veus entre pedres, columnes i capitells, i la música de Frescobaldi i de les compositores Leonarda, Assandra, Strozzi, van protagonitzar una vetllada plena d'enCant.
08-06-2022 | 2463 lectures

Concert al Palau de la Música

Glòria de Vivaldi

Ahir, diumenge 13 de març de 2022, concert memorable al Palau de la Música Catalana.
14-03-2022 | 2455 lectures

Madre non mi far Monaca - Dia de la Dona

Ensemble All'Aura

Concert de l'Ensemble All'Aura de divendres 4 de març, en commemoració del Dia de la Dona, i dedicat a les compositores dels segles XVII i XVIII.
08-03-2022 | 2371 lectures