Agenda

El Cant de la Sibil·la 2017

Diumenge 24 de desembre a les 23h

Església de Sant Medir

(Carrer Constitució 17, Barcelona)

EL CANT DE LA SIBIL·LA

Al voltant del segle X trobem els primers vestigis del que avui coneixem com «El cant de la Sibil·la». Als maitines de la missa de Nadal era tradició llegir el text conegut com a «Sermo de symbolo», que descrivia les visions dels profetes i s'hi anunciava l'arribada del Messies i el Dia del Judici final. Aquestes lectures, en primera persona, van adquirir un to cada cop més representatiu fins al punt de convertir-se en una proposta dramàtica dins la litúrgia, i a partir del segle XIII, amb música i elements escenogràfics.

Malauradament, com que es tractava d'una lectura lligada a creences paganes de l'antiguitat i a la representació teatral que comportava, els dictàmens del Concili de Trento van eliminar-la de la litúrgia amb la intenció de fer-la desaparèixer. Tot i que en diversos territoris es va mantenir la tradició força anys més, les reformes tridentines van acabar, progressivament, per fer oblidar aquesta pràctica. Cal esmentar un únic lloc on es mantingué la tradició fins als nostres dies, les Illes Balears: principalment per la seva ubicació geogràfica però també per l'estima que allà es professava vers aquesta tradició. Darrerament «El cant de la Sibil·la» ha tingut una revifada important, i podem gaudir de la seva recuperació a moltes catedrals, basíliques i esglésies parroquials arreu de pobles i ciutats dels territoris de parla catalana.

Per tercer any consecutiu i a fi de perpetuar la tradició també a la nostra parròquia de Sant Medir, enguany proposem oferir una reconstrucció del Cant de la Sibil·la basada en la versió conservada a Mallorca i harmonitzada pel compositor i musicòleg Felip Pedrell, del segle XIX, i intercalant-hi frases dels manuscrits originals trobats al Breviari de Martí I l'Humà, del segle XIV, juntament amb una de les versions que es coneixen, a quatre veus, del segle XVI: un resum de tots aquests segles de tradició, perquè tots puguem reviure comprensiblement la sensació que un oient antic podia tenir en sentir la temible profecia del Judici Final que la Sibil·la Eritrea descrivia amb tanta força.


Sibil·la: Olga Miracle
Músics: Ramon Beltran, Joan Codina i Guillaume Lawless
Cor: Membres de la Coral Sant Medir
Il·luminació i projeccions: Àlex Solans

Seguidament es farà la Missa del Gall, presidida per Mn. Enric Subirà  i Mn. Josep Bigordà