Agenda

Concert de Lied català

Efemèrides musicals: Alió, Toldrà i Mompou

Olga Miracle, soprano
Jordi Tomàs, piano

Dijous 15 de novembre a les vuit del vespre
Auditori de l'EMMI
Passeig Verdaguer 84-86, Igualada

Eduard Toldrà (1895-1962)
50è aniversari de la mort
poemes de Josep Carner (1884-1970)

Canticel
Els obercocs i les petites collidores
Cançó incerta
Cocorococ
Recança

Francesc Alió (1862-1908)
150è aniversari del naixement

El plor de la tórtora (poema de Jacint Verdaguer)
Si tu fossis aquí (poema de Francesc Mateu)

Frederic Mompou (1893-1987)
25è aniversari de la mort

Combat del somni
poemes de Josep Janés

Damunt de tu només les flors
Aquesta nit, un mateix vent
Jo et pressentia com la mar

poema de Ramon Cabanillas (1876-1959)
Aureana do Sil

Enric Granados (1867-1916)
poema d'Apel·les Mestres

Elegia eterna

ELS INTÈRPRETS

La soprano Olga Miracle i el pianista Jordi Tomàs formen des de 1999 un duet de música de cambra especialitzat en interpretar lied de diferents nacionalitats europees i molt especialment l'obra per a cant i piano d'autors catalans, des de finals del segle XIX als nostres dies. El seu repertori habitual són els grans cicles d'autors germànics (Frauenliebe und Leben de Schumann, Kindertotenlieder de Mahler, els lieder de Schubert, Wolf, Strauss...) i els compositors catalans de la Renaixença, el Modernisme, el Noucentisme i posteriors (Toldrà, Alió, Mestres, Granados, Pahissa, Mompou, Montsalvatge...).

Ambdós intèrprets compten amb una sòlida formació musical realitzada en gran part al Conservatori Superior de Música Municipal de Barcelona, rebent l'assessorament de professors que han tingut com a mestres els mateixos compositors que interpreten o deixebles d'aquests, creant-se una cadena de coneixement de la cançó catalana, que des del segle XIX fins avui no s'ha aturat. Des del començament, els dos intèrprets donen a conèixer l'obra lírica catalana, que uneix la música de grans compositors amb la poesia dels poetes catalans de tots els temps, seguint el model del gènere lied, que és la forma musical que cerca la més estreta unió entre poesia i música. Aquesta unió els ha portat a actuar amb èxit a nombroses sales, teatres i auditoris europeus; han estat enregistrats en diverses ocasions per ràdio i televisió, i paral·lelament realitzen un treball de recerca musicològica de les obres que interpreten.

Entre els seus darrers concerts, podem destacar les assídues actuacions a Barcelona (Ateneu barcelonès, Palau de la Música Catalana...), a València, a l'Auditori del Vendrell, a la Universitat Catalana d'estiu de Prada de Conflent i a Brussel·les, en els homenatges que la ciutat belga dedicà a Josep Carner (ciutat d'exili del poeta nocentista).

Els projectes de recerca de l'últim any han estat la recuperació de les cançons d'Alió i la traducció històrica al català (de Joaquim Pena) dels Wesendonck lieder de Wagner, obra inèdita que han donat a conèixer amb reconeixedores crítiques arreu de les associacions i entitats wagnerianes europees. I el seu darrer treball discogràfic és el disc Alió, Morera i Toldrà, de la Renaixença al Noucentisme.


Olga Miracle, nascuda a Sacramento (Estats Units), titulada superior de cant i d'altres especialitats musicals, desenvolupa una intensa activitat com a solista dels gèneres oratori, òpera, lied i música antiga a diferents teatres, auditoris i festivals de música nacionals i internacionals. (www.olgamiracle.com).

Jordi Tomàs, nascut a Barcelona, ha realitzat els estudis superiors de piano i teologia; combina la seva tasca de pedagog del piano amb la d'intèrpret, tant com a solista com formant part del duet de música de cambra aquí esmentat.