Blog

ALLA VIOLA en concert

25 anys de pintura al fresc, 29 d'octubre a les 17h


El proper 29 d'octubre d'aquest any 2022, amb motiu de celebrar un quart de segle dels primers murals al fresc realitzats pel pintor de Tàrrega Josep Minguell a l'església de Sant Joan Baptista de Cellers, el duet ALLA VIOLA oferirem el concert: La cançó italiana del 1500, un recorregut per les formes musicals per a cant i llaüt del Renaixement, músiques que ens convidaran a endinsar-nos a una època gloriosa de grans pintors muralistes del Quattrocento i Cinquecento italians, com ara Fra Filippo, Michelangelo i Vasari, de referència en la història de l'art i ben admirats pel mestre targarí. En homenatge a una època artística cabdal d'aquesta tècnica pictòrica, el nostre concert de cant i llaüt és altrament anomenat: La cançó italiana del Cinquecento.

Un acte de reconeixença al pintor Minguell i al municipi de Cellers, aquest indret pre-pirinenc del Pallars Jussà amb la seva gent, que varen impulsar l'obra artística dins de l'antic temple des d'on es divisa el ric paisatge pallarès; una construcció d'origen romànic originalment amb l'advocació de Santa Maria i que, al llarg dels segles, ha estat remodelada i reconstruïda, amb una bona presència d'obra de l'època tardo-medieval i renaixentista i amb una darrera i definitiva reconstrucció al segle XVIII, moment en què va ser canviada l'advocació a Sant Joan Baptista.

La pintura contemporània tracta símbols religiosos a partir de la cultura popular dels Pirineus. A través del simbolisme, Minguell demostra com la pintura mural pot esdevenir una al·legoria col·lectiva i pot aportar valors culturals als indrets, sense necessitat d’excessives referències explicatives i obrint les portes a una equilibrada suma d’art i símbols comprensius.

El concert que il·lustrarà l'acte es composarà d'obres de Marchetto Cara, Bartolomeo Tromboncino, Francesco Patavino, entre altres autors renaixentistes italians que van compondre la seva música sota la forma musical anomenada frottola, i més tard la villanella i el madrigal; un recital a càrrec del llaütista Xavier Domínguez i jo mateixa, Olga Miracle, que coincideix amb la molt recent publicació del nou CD que ALLA VIOLA presentarem al públic per primer cop.

Tot plegat, una nova amalgama de combinació d'arts; pintura i música es tornaran a unir en un marc arquitectònic i paisatgístic de bellesa incommensurable.

 

(c) del text Olga Guerrero Miracle. Textos escrits amb la finalitat de ser emprats per a la difusió i comunicació del concert d'ALLA VIOLA dins l'acte d'homenatge "25 anys de pintura al fresc" del dissabte 29 d'octubre o referències posteriors a l'esdeveniment, juntament amb la comunicació referida a l'edició del disc: Frottola. La cançó italiana del 1500.

22-10-2022 | 238 lectures

Comentaris

Publica el teu comentari

Nom a mostrar:
Email:
Comentari:
Accepto les condicions d'ús

Articles recents més llegits

Concert inaugural del 'Festival a Granera'

Alla Viola: La cançó italiana del 1500. 12 de juny de 2021

El duet Alla Viola, fundat el 2010, format per Olga Miracle i Xavier Domínguez, es dedica a la recerca i interpretació amb criteris històrics de la cançó renaixentista italiana, francesa i anglesa. El propassat 12 de juny de 2021, el duet va inaugurar el Festival a Granera - Viu la música al Parc, on va interpretar: Frottola-la cançó italiana del 1500. ...
16-06-2021 | 2687 lectures | 1 comentari

El to d'aquest terreny

Concert de Lied clàssic i Lied català

El to d’aquest terreny ha tornat a Barcelona: el nostre recorregut de Lied clàssic i Lied català, avui dimarts 19 de gener ha quedat tenyit del to dels quadres i escultures del preciós i exuberant Saló de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.
19-01-2021 | 1977 lectures | 1 comentari

Acte de lliurament dels premis 'Enric Garriga Trullols'

II concurs de relats breus en occità, 2021

Fotografia d'ahir divendres 21 de maig, en la celebració del lliurament de premis del "II Concors de racontes brèus en occitan Enric Garriga Trullols" al Palau Marc de Barcelona (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya).
22-05-2021 | 1748 lectures

Madre non mi far Monaca

Músiques i autores del barroc

El meu primer concert de l'any 2021 va ser l'estrena del concert teatralitzat "Madre non mi far Monaca": un recorregut per obres dels segles XVII i XVIII interpretades amb criteris històrics, a càrrec del grup emergent All'Aura, acompanyada per la veu d'en Daniel Morales, l'orgue positiu d'en Joan Castillo i el disseny de llums i projeccions d'en Daniel Miracle (NeoKinok Experimental TV). ...
15-01-2021 | 1744 lectures

Rèquiem de Mozart

Els dies 3 i 4 de juliol de 2021 vaig cantar novament una de les obres simfònico-corals més emblemàtiques de la història de la música: el Rèquiem de Mozart.
26-07-2021 | 1658 lectures