Blog

ALLA VIOLA en concert

25 anys de pintura al fresc, 29 d'octubre a les 17h


El proper 29 d'octubre d'aquest any 2022, amb motiu de celebrar un quart de segle dels primers murals al fresc realitzats pel pintor de Tàrrega Josep Minguell a l'església de Sant Joan Baptista de Cellers, el duet ALLA VIOLA oferirem el concert: La cançó italiana del 1500, un recorregut per les formes musicals per a cant i llaüt del Renaixement, músiques que ens convidaran a endinsar-nos a una època gloriosa de grans pintors muralistes del Quattrocento i Cinquecento italians, com ara Fra Filippo, Michelangelo i Vasari, de referència en la història de l'art i ben admirats pel mestre targarí. En homenatge a una època artística cabdal d'aquesta tècnica pictòrica, el nostre concert de cant i llaüt és altrament anomenat: La cançó italiana del Cinquecento.

Un acte de reconeixença al pintor Minguell i al municipi de Cellers, aquest indret pre-pirinenc del Pallars Jussà amb la seva gent, que varen impulsar l'obra artística dins de l'antic temple des d'on es divisa el ric paisatge pallarès; una construcció d'origen romànic originalment amb l'advocació de Santa Maria i que, al llarg dels segles, ha estat remodelada i reconstruïda, amb una bona presència d'obra de l'època tardo-medieval i renaixentista i amb una darrera i definitiva reconstrucció al segle XVIII, moment en què va ser canviada l'advocació a Sant Joan Baptista.

La pintura contemporània tracta símbols religiosos a partir de la cultura popular dels Pirineus. A través del simbolisme, Minguell demostra com la pintura mural pot esdevenir una al·legoria col·lectiva i pot aportar valors culturals als indrets, sense necessitat d’excessives referències explicatives i obrint les portes a una equilibrada suma d’art i símbols comprensius.

El concert que il·lustrarà l'acte es composarà d'obres de Marchetto Cara, Bartolomeo Tromboncino, Francesco Patavino, entre altres autors renaixentistes italians que van compondre la seva música sota la forma musical anomenada frottola, i més tard la villanella i el madrigal; un recital a càrrec del llaütista Xavier Domínguez i jo mateixa, Olga Miracle, que coincideix amb la molt recent publicació del nou CD que ALLA VIOLA presentarem al públic per primer cop.

Tot plegat, una nova amalgama de combinació d'arts; pintura i música es tornaran a unir en un marc arquitectònic i paisatgístic de bellesa incommensurable.

 

(c) del text Olga Guerrero Miracle. Textos escrits amb la finalitat de ser emprats per a la difusió i comunicació del concert d'ALLA VIOLA dins l'acte d'homenatge "25 anys de pintura al fresc" del dissabte 29 d'octubre o referències posteriors a l'esdeveniment, juntament amb la comunicació referida a l'edició del disc: Frottola. La cançó italiana del 1500.

22-10-2022 | 1907 lectures

Comentaris

Publica el teu comentari

Nom a mostrar:
Email:
Comentari:
Accepto les condicions d'ús

Articles recents més llegits

Dones Compositores

Cicle d'Orgue Sant Vicenç de Sarrià

El proppassat 13 de febrer vàrem fer el concert dedicat a compositores femenines de la història, dins el III Cicle d'Orgue de Sant Vicenç de Sarrià, que recordarem amb forta emoció.
17-02-2022 | 2634 lectures

Violetes i altres flors

150è aniversari de Joan Lamote de Grignon

Ahir 8 de maig de 2022 vàrem fer l'esperat concert d'homenatge a Joan Lamote de Grignon amb motiu del seu 150è aniversari.
10-05-2022 | 2428 lectures

Concert al Palau de la Música

Glòria de Vivaldi

Ahir, diumenge 13 de març de 2022, concert memorable al Palau de la Música Catalana.
14-03-2022 | 2331 lectures

Madre non mi far monaca a Igualada

Festival Espurnes Barroques, 6 de juny 2022

Recordaré amb estima el concert d'abans d'ahir al magnificent convent de Sant Agustí d'Igualada, en el marc del gran festival Espurnes Barroques: orgue, espineta i les nostres veus entre pedres, columnes i capitells, i la música de Frescobaldi i de les compositores Leonarda, Assandra, Strozzi, van protagonitzar una vetllada plena d'enCant.
08-06-2022 | 2325 lectures

Madre non mi far Monaca - Dia de la Dona

Ensemble All'Aura

Concert de l'Ensemble All'Aura de divendres 4 de març, en commemoració del Dia de la Dona, i dedicat a les compositores dels segles XVII i XVIII.
08-03-2022 | 2252 lectures