Agenda

XIIè CONCERT DE TOTS SANTS

Trio Sekrets
Olga Miracle, soprano
Joan Codina, flautes barroques i flauta travessera
Joan Castillo, clavecí

1 de novembre de 2016
Capella del Cementiri de Sabadell,
Ctra. Antiga de Caldes, 5

Concerts de música clàssica a les 11h  /  12h  /  13h

11h

Cantates del barroc

Obres de: A. Vivaldi (1678-1741), A. Campra (1660-1744)

amb instruments històrics


12h

Singe, Seele, Gott zum Preise

Canta, ànima, a la lloança de Déu

Obres de: G. F. Händel (1685-1759), J. S. Bach (1685-1750)


13h

Música sacra dels segles XIX i XX

Obres de: G. Donizetti (1797-1848), F. Martin (1890-1974)

Per dotzè any consecutiu, el Cementiri de Sabadell s'omplirà de música clàssica el proper 1 de novembre, Diada de Tots Sants, a fi  d'acompanyar les nombroses visites de la jornada assenyalada.

Es realitzaran tres concerts: a les 11, 12 i 13 hores dins la capella del cementiri i són oberts al públic, amb entrada lliure. La música en directe serà sonoritzada de manera que es podrà sentir per tot el cementiri, mentre s'interpreta en directe dins el temple ubicat a pocs metres de l'entrada principal.

El grup encarregat de dur a terme els concerts és el Trio Sekrets (format per la soprano Olga Miracle, el flautista Joan Codina i el clavecinista/organista Joan Castillo), amb trajectòria en festivals especialitzats de música antiga i música sacra.

Aquest any els concerts presenten obres de diferents èpoques de la història de la música clàssica:

A les 11h podrem escoltar cantates del barroc. Els instruments històrics: la flauta tavessera barroca i el clavecí, acompanyaran a la veu amb la interpretació d'una cantata de l'autor italià Antonio Vivaldi i una obra amb text litúrgic del compositor francès André Campra. La música de cambra del barroc, i en aquest cas, escrita per a soprano, flauta i baix continu, és una música evocadora, anímica, interior, que ens convida a la reflexió el dia Tots Sants, dia en què volem recordar els nostres difunts i avantpassats. La música, i sobretot la d'aquesta època, ens ajuda a la pregària: un art que ens acompanyarà al llarg de tota la jornada.

A les 12h, el segon concert serà protagonitzat per obres dels dos autors germànics més importants del segle XVIII: Bach i Händel. Es dedicarà una part de la sessió a la música instrumental, amb partites per a flauta sola de Bach. En el dia de Tots Sants no hi pot faltar la música de Bach, compositor que va tenir un sentiment de forta nostàlgia per l'hora de la mort com a trànsit cap a la vida perdurable: Vine, dolça mort, exclama en una coneguda cançó en la qual es teixeix una fina sensibilitat per la bellesa sensorial i l'anhel del món invisible obert només a la fe.

També s'escoltaran algunes de les àries alemanyes per a soprano, flauta i baix continu del seu coetani Händel. Dites àries de Händel s'emmarquen en el context de l'espiritualitat cristiana germànica: els seus textos són inspirades poesies amb belles metàfores sobre la calma, el silenci, el repòs i la felicitat de la vida eterna. L'ària que s'ha triat per encapçalar aquest segon concert és Singe, Seele, Gott zum Preise (Canta, Ànima a la lloança de Déu), que explica que només l'ànima resta en contacte amb el més enllà i "canta" per glorificar el Creador.

A les 13h, per la tercera i última sessió musical, es canviarà l'afinació del clavecí a fi d'utilitzar l'instrument històric per a interpretar obres d'autors de temps posteriors. S'han triat unes delicades cançons sacres del compositor suís Franck Martin del segle XX, amb harmonies i melodies més modernes i suggerents, que contrasten amb la música de les dues sessions anteriors. I per finalitzar, la cantata Gratias Agimus tibi del compositor d'òpera italià Gaetano Donizetti, cantata d'esperit romàntic i operístic, però que Donizetti convida a escoltar-la com una pregària d'agraïment a la Divinitat, atès que tria un text sacre per a l'anomenada peça, concretament el fragment de la litúrgia: "Us donem gràcies per la vostra immensa Glòria".