Agenda

El Cant de la Sibil·la 2018

Olga Miracle, soprano
Ramon Beltran, Joan Codina, Guillaume Lawless, músics
Àlex Solans, il·luminació i projeccions
Cor de la Sibil·la (Coral Sant Medir)

24 de desembre a les 23h
Església de Sant Medir
C/Constitució, 17
Sants-Barcelona


EL CANT DE LA SIBIL·LA

Per quart any consecutiu a la nostra parròquia de Sant Medir us oferim un cop més El Cant de la Sibil·la, una tradició en la qual cada any mirem d'incloure-hi matisos diferents. Enguany podrem escoltar, en estrena mundial, una obra inèdita!: un Cant de la Sibil·la compost pel pianista i compositor contemporani Jordi Tomàs (1975), qui ha posat música als textos de la versió catalana. S'hi intercalaran frases originals en llatí provinents dels primers manuscrits dels segles XIII i XIV, juntament amb dues de les versions a quatre veus del segle XVI que es coneixen.

Al voltant del segle X trobem els primers vestigis del que avui coneixem com «El cant de la Sibil·la». Als maitines de la missa de Nadal era tradició llegir el text conegut com a «Sermo de symbolo», que descrivia les visions dels profetes i s'hi anunciava l'arribada del Messies i el Dia del Judici final. Aquestes lectures, en primera persona, van adquirir un to cada cop més representatiu fins al punt de convertir-se en una proposta dramàtica dins la litúrgia, i a partir del segle XIII, amb música i elements escenogràfics.

Malauradament, com que es tractava d'una lectura lligada a creences paganes de l'antiguitat i a la representació teatral que comportava, els dictàmens del Concili de Trento van eliminar-la de la litúrgia amb la intenció de fer-la desaparèixer. Tot i que en diversos territoris es va mantenir la tradició força anys més, les reformes tridentines van acabar, progressivament, per fer oblidar aquesta pràctica. Cal esmentar un únic lloc on es mantingué la tradició fins als nostres dies, les Illes Balears: principalment per la seva ubicació geogràfica però també per l'estima que allà es professava vers aquesta tradició. Darrerament «El cant de la Sibil·la» ha tingut una revifada important, i podem gaudir de la seva recuperació a moltes catedrals, basíliques i esglésies parroquials arreu de pobles i ciutats dels territoris de parla catalana.


Disposem-nos a escoltar, en aquesta Nit de Nadal, la versió en què Jordi Tomàs, abraçant aquesta tradició de segles, ens farà reviure la sensació dels oients antics quan sentien la temible profecia del Judici Final, emesa amb tanta força per la Sibil·la Eritrea.Sibil·la: Olga Miracle
Músics: Ramon Beltran, Joan Codina i Guillaume Lawless
Cor: Membres de la Coral Sant Medir
Il·luminació i projeccions: Àlex Solans


Seguidament es farà la Missa del Gall, presidida per Mn. Enric Subirà