Agenda

25 anys de cançons

Concert de Lied

Olga Miracle, soprano
Jordi Tomàs, piano

Dissabte 24 de novembre, 18.30
Centre Cultural Cotxeres Borrell
(Carrer Viladomat 2, Barcelona)

R. Schumann (1810-1856)
Sechs Gedichte von N. Lenau und Requiem op. 90

Lied eines Schmeides
Meine Rose
Kommen und Scheiden
Die Sennin
Einsamkeit
Der schwere Abend
Requiem


E. Toldrà (1895-1962)

A l’ombra del lledoner (T. Garcés)
Els obercocs i les petites collidores (J. Carner)
Abril (T. Catasús)
Maig (T. Catasús)
Cocorococ (J. Carner)
Cançó incerta (J. Carner)


Doncs sí, enguany celebrem el nostre vint-i-cinquè aniversari com a duet dedicat exclusivament al lied i, aprofitant la data, volíem fer alguna cosa ben especial per agrair-vos al públic que ens
hàgiu seguit durant tots aquests anys i que hàgiu estat al nostre costat.

Si mirem endarrere, i tot fent un esforç per recordar-ho, el duet va néixer amb una intenció força clara: ens havíem conjurat tots dos a fer cançó catalana. Crèiem, i encara ho creiem, que el nostre patrimoni musical, el patrimoni català, no era prou conegut i, per tant, no podia ser apreciat de la manera que es mereixia.

De fet, mai hem deixat de fer cançó catalana: des de les cançons de la Renaixença representades per F. Alió, les modernistes d’E. Granados o E. Morera, i arribant, com no, a F. Mompou i, sobretot, E. Toldrà, el compositor que més ha sobresortit a casa nostra en el gènere, la cançó catalana ha estat sempre el nostre pal de paller.

D’altra banda, i de manera natural, sense haver-ho premeditat en un principi, els anys ens han conduït a interpretar, amb la mateixa dedicació que la cançó catalana, els lieder dels compositors germànics des del s. XVIII fins al s. XX. Des de W. A. Mozart fins a A. Webern, passant pels grans cicles de R. Schumann, R. Wagner i G. Mahler, el lied alemany sempre ens ha fet companyia i ens ha enriquit amb la seva profunditat.

Així doncs, un concert d’aniversari no es podia confegir d’una altra manera que essent representatiu d’aquestes dues facetes del grup.

Hem fet una tria de cançons d’E. Toldrà; una tria nostra, una tria que estimem d’aquest compositor que estimem (quant li deu Catalunya a aquest gran músic!). I per completar el programa, hem decidit tornar a R. Schumann. Però en aquest cas, no hem recuperat cap dels cicles que havíem interpretat anteriorment del geni alemany; hem treballat especialment per a l’ocasió l’op. 90, ja que, al nostre entendre, aquest conjunt de lieder conté alguna de les cançons més perfectes del compositor romàntic.

Només ens queda donar-vos les gràcies a tots per venir a celebrar amb nosaltres aquests vint-i-cinc anys, i desitjar que d’aquí a vint-i-cinc anys més ens tornem a veure tots de nou per celebrar, amb música, un quart de segle més de cançons.


Reserves:
piano@jtomas.cat