CAT  ESP  ENG  FRA 
ARTICLES » 2017-09-24 | by olga

Wagner und Mahler a la Sala Vivit

16 de setembre de 2017

El proppassat 16 de setembre, en Jordi Tomàs i jo vàrem fer el concert "Wagner und Mahler" a la Sala Vivit, per una petita i selecta audiència.

Vàrem interpretar Abendempfindung de Mozart, Morgen de Strauss i els cicles: Wesendonck Lieder de Wagner i Kindertotenlieder de Mahler.

Aquest concert va ser en motiu de la Inauguració del curs 2017-2018 a la Sala Vivit, l'espai, com sempre explico, on "la Música viu".

La tria va ser la d'un repertori de grandíssima densitat i profunditat. Aquest és el repertori que hem treballat darrerament i que ens ha estat encarregat per a un concert privat que posteriorment havíem de fer al Reial Cercle Artístic de Barcelona.

Que bonica que és la cançó Abendempfindung de Mozart! Per començar el concert, la música mozartiana va transmetre placidesa i encant i va captar l'atenció del públic assistent. És una cançó que sembla "naïf", però és plena de sentiment; ens parla de l'arribada del final, el moment en què cau el teló i tot s'acaba per a un mateix, de la incertesa de la mort i de la bellesa que té una sola llàgrima vessada per la pèrdua d'un ésser estimat.

Els Wesendonck Lieder de Wagner, en la versió catalana de Joaquim Pena, transmeten magnificència, bellesa romàntica i retòrica expressiva. Els Kindertotenlieder de Mahler, profunds i tenebrosos, expressen de vegades ràbia, de vegades tristor, i sovint un fort desalè i continguda resignació.

Els amics que hi varen assistir, tots ells amants de la música i el cant, en van gaudir. Després es va parlar de música, d'estètica, de la figura del wagnerià Joaquim Pena, de la música de l'època, del Lied... acompanyats per un deliciós pastí­s que va fer en Jordi Tomàs i una copa de vi dolç.

Agraeixo a en Toni Solé, que ens va fer nombroses fotografies que ens permetran recordar l'esdeveniment i al meu germà Dani, que ho va enregistrar en vídeo per deixar-ne testimoni.| by olgaComentaris publicats

 1. Toni Solé
  27-09-2017

  Segons la filosofia oriental revelem la nostra divinitat interior quan descobrim en nosaltres aquella qualitat que ens fa únics i la compartim. La qualitat divina de l’Olga i en Jordi és ben clara, transmetre de forma magistral unes obres musicals en tota la seva excel·lència, alimentar l’esperit dels qui tenim la sort de poder viure amb ells aquestes experiències. Una veu, un piano, uns amics, un entorn acollidor, mirant bocabadat al meu voltant com un nen petit que viu per primera vegada la nit de reis. Un regal darrere l’altre. Durant tot el recital vaig estar sumit en un estat de presència en el qual van quedar deixades de banda les trampes de la ment i només tenia cabuda la percepció pura suspenent els judicis de tota mena. Després de gairebé dues hores vaig pensar: “Ja s’ha acabat?”. El meu temps s’havia aturat... Gràcies, gràcies, gràcies...

 2. Josep Olivé
  26-09-2017

  Magnific concert, amb un repertori exigent i de gran bellesa. Mozart, Strauss, Wagner i Mahler. La materia prima no podia ser millor i només calia posar unes bones mans al teclat i una bona veu. I aixi ha estat, amb un resultat esplèndit i a estones força emocionant. Perque emocionant és sempre és escoltar els Kindertotemlieder, per la seva càrrega de profunditat i els seus colpidors textos. Els apassionats Wesendok lieder de Wagner ens avancen, en el seu tercer lied, el merevellós preludi del tercer acte de Tristan i Isolde. I al començament dues perles: una de Mozart i el conegut lied de Strauss "Morgen", una meravella. I com que tot va esta ben servit, ben tocat i ben cantat doncs un va sortir ben content de la Sala Vivit, tant d'oida com de gust, gràcies això últim a un deliciós pastis. Ja veus, a sobre d'assistir a un preciós concert de franc m'inviten a pastís. Quan és el pròxim?

 3. Pep Mita
  25-09-2017

  Com quan de petits sortíem d'una peli de pirates i lluitàvem amb espases invisibles al mig del carrer, així en Josep i jo vam tornar a casa, cantant al metro a ple pulmó i sense manies (tranquils! Tan sols amb la nostra veu interior és clar... per sort dels altres passatgers...) La veu humana, quin instrument, oi? Com s'encomana! L'Olga i en Jordi ens van recordar com canta i toca el piano la bona gent: amb passió i honestedat. Si a més ho han treballat força i ho broden, només podem fer que celebrar-ho! Quatre genis exposats quasi a cau d'orella: Mozart, Strauss, un Wagner català de la mà de Joaquim Pena (un descobriment per a mi!) i Mahler amb el seu Kindertotenlieder. Ah! I un quart convidat. Perquè, a veure, qui ha anat a un recital d'aquesta magnitud i proximitat que al final el pianista et regali amb un tros de pastís cuinat per ell? Abendempfindung... La sola llàgrima vessada per la pèrdua d'un amant que canta Mozart, Olga, al cap i a la fi cau per anar a l'oceà. Quin destí millor que aquest? El mar mai no demana passaport a ningú per entrar-hi. Quina tristesa humana es pot acceptar de més bon grat? Gràcies a tots tres. Sí, tres, perquè a en Toni també se li ha d'agrair portar-nos-hi. Fins a una altra, família!

Afegir comentari

Canviar imatge
Introduïu el codi de seguretat

Accepto les condicions d'ús d'aquest lloc web