CAT  ESP  ENG  FRA 
ARTICLES » 2011-03-11 | by olga

Els bons aires de Leipzig

"Bach en son temps"

Johann Sebastian Bach, el més prolífic i genial compositor del barroc alemany, va néixer a Eisenach el 31 de març de 1685, localitat on va viure fins als 18 anys. Més tard la seva vida va transcórrer per curts períodes a les ciutats de Weimer i Köthen fins que, finalment, es va establir a Leipzig l'any 1723 fins el 1750, any del seu traspàs.

Del seu primer matrimoni, Bach va tenir set fills, i del seu segon amb Anna Magdalena, tretze, dels quals només sis varen sobreviure fins a l'edat adulta. Ens podem imaginar que no devia ser fàcil mantenir una família tan nombrosa. El seu càrrec de "Kantor" a la Thomasschule de Leipzig, vinculada a l'església luterana de Sant Tomàs, a més del càrrec de director musical d'altres esglésies importants de la ciutat, feien que tingués a una activitat professional molt intensa que consistia en: dirigir els cors de l'escola, tocar i dirigir en les celebracions litúrgiques, organitzar la vida musical de la comunitat eclesiàstica, tocar l'orgue de l'església, compondre una cantata per setmana, ensenyar música als infants i un no parar d'obligacions envers l'educació i la comunitat, que fins i tot l'obligava per contracte a ensenyar llatí, cosa que no volia fer i que va aconseguir delegar subcontractant algú que ho fes per ell.

Amb els infants sopranos i contralts de l'escola de Sant Tomàs i aplegant veus adultes de tenors i baixos pertanyents a altres nuclis musicals de Leipzig, va formar un cor extraordinari per a oferir música en casaments i, sobretot, funerals, i així obtenir un sobresou. Per aquest motiu Bach va compondre gran part dels seus millors motets i altres obres litúrgiques. A part d'obra seva, Bach interpretava obres d'autors precursors que ell admirava, com ara Heinrich Schütz i mestres de l'escola veneciana, música que va prendre com a model per als seus propis motets.

En un temps en què l'esperança de vida de les persones era més curta, tocar i dirigir cors en les cerimònies funerals va esdevenir una part important de la seva activitat musical. Tot i ser aquesta una tasca que feia amb assiduïtat, Bach encara es lamentava de no tenir feina "suficient", perquè hi havia temporades que a Leipzig venien els "bons aires", un clima i condicions ambientals que permetien viure amb considerable salut, i aleshores la seva feina disminuïa. Ens ha quedat documentació escrita on Bach es manifesta queixant-se que els anys dels "bons aires", els seus ingressos no arribaven a cobrir les necessitats econòmiques per a la seva despesa familiar.

| by olga



Comentaris publicats

  1. 12-03-2011

    Molt interessant! Quina vida més bèstia i atrafegant per arribar a maleir els bons aires de Leipzig! I que bé que ho expressés, que se'n parlés... És la primera biografia que jo veig (potser n'he vist massa poques!) on s'explica que una celebritat tocava en funerals. És com si el tema quotidià de la mort i tot el que mou no se n'hagi de parlar massa... Felicitats per l'article!

Afegir comentari

Canviar imatge
Introduïu el codi de seguretat

Accepto les condicions d'ús d'aquest lloc web