CAT  ESP  ENG  FRA 
ARTICLES » 2016-08-19 | by olga

Concert a La Yunta

16-08-2016

Amb el TRIO SEKRETS novament vam anar a La Yunta (Guadalajara) per oferir un concert dins del cicle dels orgues històrics de Castilla-La Mancha. El concert, dividit en dos blocs, va tenir una part dedicada a la música del renaixement i una altra a la del barroc. 

La part del renaixement es va iniciar amb l'obra per a orgue The Bells de William Byrd, i així es va presentar el rei dels instruments amb una obra rica en matissos que simula els diferents tocs de les campanes. Cal destacar sobre aquesta part, l'encertada tria per part del nostre organista, Joan Castillo, de dos motets vocals, els quals van servir d'inspiració per a obres d'orgue sol, una pràctica habitual entre els grans autors del renaixement. Per mostrar aquest fenomen, es van interpretar primer els motets cantats (d'Orlando di Lassus i Willaert) i després es va escoltar la versió organística de Grabrieli i Cabezón, respectivament.

Pel que fa a la part barroca, aquest estiu ens hem estrenat amb la cantata All'ombra di sospetto de Vivaldi, per a soprano, traverso i baix continu: una cantata profana, alegre i virtuosa, que es va interpretar sencera i creiem molt adequada per a realitzar-ne el baix continu amb orgue, i més encara amb un orgue barroc com el de La Yunta. També es va interpretar Händel, Corelli i Pachelbel. D'aquesta manera es va poder donar una visió general del barroc europeu i les seves grans formes: la cantata amb recitatius i àries, la sonata amb moviments i el tema amb variacions.

A cavall de les dues èpoques -el renaixement i el barroc- vàrem incloure unes delicades àries de Frescobaldi, que ens van servir per explicar la transició de la música d'una a altra època i el naixement del baix continu per a acompanyar la veu i els instruments. El baix continu esdevindria la tècnica compositiva regnant en tota la música de cambra del període barroc, i a nosaltres, especialment ens abelleix que sigui l'orgue, amb tota la seva riquesa i possibilitats articulatòries i tímbriques, l'instrument que ens hi acompanya.

| by olgaComentaris publicats

    Afegir comentari

    Canviar imatge
    Introduïu el codi de seguretat

    Accepto les condicions d'ús d'aquest lloc web