CAT  ESP  ENG  FRA 
ARTICLES » 2014-09-07 | by olga

Alegransa - música medieval

Ermita de Les Fonts de Salitja

Ahir dia 6 de setembre de 2014, es va celebrar el concert "Cants de trobadors i pelegrins" com a cloenda del festival que s'ha iniciat aquest any a les ermites de Santa Margarida de Vilobí d'Onyar, de Nostra Senyora de Serrallonga de Brunyola i la de Nostra Senyora de les Fonts de Salitja.

L'Ermita de Les Fonts de Salitja va acollir el grup Alegransa, amb una proposta que mostra un recorregut de cants de l'edat mitjana dels segles XII al XIV: cançons de trobadors, trouvers, cantigues de Santa Maria, Llibre Vermell de Montserrat... un bon nombre de manuscrits que ens van deixar poetes i poetesses, músics, sobirans i clergues de fa vuit-cents anys, i que a dia d'avui podem reviure, interpretar i donar a conèixer. Reconstruir la música del passat ens ajuda a entendre qui som i d'on venim.

Alegransa, en occità antic, significa alegria, un nom positiu que m'ha acomapanyat al costat d'en Dani i en Pere en aquest viatge en el temps.

Amb una cançoneta lleugera i senzilla, "Leu chansonet e vil", començàvem el viatge amb joiosa "alegransa", al ritme d'alegres percussions i el so entranyable de la viola de roda. A continuació donàvem una benvinguda a l'entrada del bon temps, "A l'entrade del tens clar", amb una dansa rítmica i plena de color. I així, peça rera peça vam anar transportant-nos al món de les històries medievals: els cants planyents del fin'amors, el misticisme marià, les gestes dels croats, els camins espirituals dels pelegrins, i fins i tot les anècdotes controvertides dels monestirs.

Els sentiments més humans, aquells que ens relacionen amb la por apocalíptica, la basarda a l'atzar, la desconeixença del més enllà... ens els transmet el trobador que escriu "Un sirventesc novel", tot clamant a la Divinitat, a qui suplica amb humilitat però alhora desafia amenaçador, a fi de tenir les portes del cel obertes el dia del judici final. El toc de campana del cant de la Sibil·la penetra dins el cor del poeta i ressona insistent en el seu clam.

Del manuscrit de Sant Joan de les Abadesses, el bellíssim cant "Era us preg", és un plany de l'amor cortès, un prec desconsolat per l'estimada, car ella només i cap altra en el món és la desitjada. Rescatada de les ruïnes, aquesta cançó inèdita -i pel que hem esbrinat, mai abans enregistrada- va renéixer al so de l'orgue portatiu d'Alegransa i l'hem inclosa en el nostre primer Cd "Cants de trobadors i pelegrins", nascut i batejat a Les Fonts de Salitja, sota un agradable plugim en sortint del concert.

Si desitgeu que us enviem el Cd, podeu deixar el vostre contacte i correu en aquest mateix blog.
Preu del CD: 6e + despeses d'enviament

| by olgaComentaris publicats

    Afegir comentari

    Canviar imatge
    Introduïu el codi de seguretat

    Accepto les condicions d'ús d'aquest lloc web