CAT  ESP  ENG  FRA 
RESSENYES » 2015-12-13 | by olga

ALEGRANSA - Música entre llibres

Els cançoners medievals

Ahir dissabte 12 de desembre de 2015, es va celebrar el segon concert del cicle Música entre Llibres a la llibreria Documenta de Barcelona, a càrrec del grup Alegransa: una formació especialitzada en música medieval amb instruments i criteris històrics, formada per en Daniel Buxeda -orguenet portatiu, viola de roda i recerca musicològica-, en Pere Olivé -psaltiri i percussions històriques- i jo mateixa com a soprano.


Alegransa, en occità antic significa alegria, un nom positiu que ens acompanya en aquest viatge al temps de l'època medieval.

A l'Edat Mitjana, una època cabdal de la història a les nostres contrades, els pelegrins emprenien llargs camins espirituals que els menaven a arribar als monestirs. Per fortuna conservem els cants i danses del Cançoner del Llibre Vermell de Montserrat, que formen una col·lecció única que tenia el propòsit d'entretenir els pelegrins que anaven a adorar Nostra Senyora de Montserrat. Aquest i altres cançoners de l'època, com el de Sant Joan de les Abadesses, juntament amb l'extens recull de cançons dels trobadors, constitueixen un llegat poètic i musical que dóna origen a la nostra llengua i cultura.

Peça rera peça vàrem anar transportant-nos al món de les històries medievals: els cants planyents del "fin'amors" o amor cortès, el misticisme marià, les gestes dels croats, els camins espirituals dels pelegrins, i fins i tot les anècdotes controvertides dels monestirs.

Com que ens acostem al Nadal, vàrem incloure una cançó ben significativa: amb "Un sirventesc novel" el trobador ens descriu els sentiments més humans, aquells que ens relacionen amb la por apocalíptica, la basarda a l'atzar i la desconeixença del més enllà, tot clamant a la Divinitat, a qui suplica amb humilitat però alhora desafia amenaçador, a fi de tenir les portes del cel obertes el dia del judici final. El toc de campana del cant de la Sibil·la penetra dins el cor del poeta i ressona insistent en el seu clam.

Per endinsar-nos encara més en el món medieval, us convidem el proper 24 de desembre -a Barcelona-, al concert en què interpretarem precisament la versió més antiga coneguda a Catalunya del Cant de a Sibil·la, i a una nova trobada amb la música medieval dels trobadors i els pelegrins, el proper dia de Reis a Balaguer. Vegeu la informació detallada d'aquests esdeveniments a l'apartat d'agenda d'aquest web.

| by olgaComentaris publicats

    Afegir comentari

    Canviar imatge
    Introduïu el codi de seguretat

    Accepto les condicions d'ús d'aquest lloc web